Representanter

Visa företagsledare: världens 10 främsta verkställande direktörer över 70

Den digitala spridningen kan förlama gamla affärsmodeller. Trots detta ser 2017 ut att bli framgångsrikt år för äldre hövdingar.

I maj anställde försäkringsgiganten AIG en 70-årig vd och aktieägare i CSX hade inga problem att ge de amerikanska järnvägsarbetarnas nya 72-åriga chef en svindlande bonus på 84 miljoner dollar.

Vi lever allt längre tack vare förbättringar inom medicinteknik och levnadsstandarder, och en studie som Korn Ferry-institutet gjort visade att de som sitter på vd-roller är äldre än människor i andra chefsroller. I USA är genomsnittsåldern för chefsroller just nu 58. 

Men ännu är människan inte oövervinnerlig. En studie i Journal of Empirical Finance visar att en åldersrelaterad försämring av en ledares kognitiva förmåga i genomsnitt påverkar företagets aktiekurs negativt.

Men försök att säga det till dessa 10 visa företagsledare som visar att ungdomlig vigör och teknisk erfarenhet inte kan mäta sig med de klassiska egenskaperna envishet och vishet.

 

Brian Duperreault, AIG (70 år)

Det sista AIG behöver just nu är en ledare på nedgång. Sedan den globala finanskrisen slog till 2008 har det här försäkringsbolaget bytt ledare sex gånger. In kommer Brian Duperreault, en veteran inom branschen, som har visat att ålder inte är ett hinder för förändring. Duperreault har med framgång lett fyra stora försäkringsbolag och fick nyligen äran för att man nu börjat använda sofistikerade dataanalyser i branschen.

Brian Duperreault, AIG (Rob Kim/Getty Images)  

 

Hunter Harrison, CSX Railroad (72 år)

Den flitige Hunter Harrison har aldrig varit främmande för tvära kursändringar och tillskrivs nu vinstuppgången hos tre större järnvägsföretag: Canadian Pacific, Canadian National Railway och Illinois Central. Det var emellertid inom det sistnämnda företaget som Harrison revolutionerade branschen med sitt så kallade precisionssystem för järnvägar. Det går emot traditionen och innebär att man transporterar laster till kunderna så snabbt som möjligt snarare än att vänta till dess att tågen är fulla. Det lyckade draget innebar en helt ny nivå av finess vad beträffar bruk av tillgångarna och kostnadskontroll.

 

Leslie Wexner, L Brands (80 år)

Wexner har lett Victoria’s Secrets moderbolag L Brands i över 54 år, vilket gör honom till den som varit chef längst inom Fortune 500-företagen. Ja, företagets aktie har sjunkit på sistone, men Wexner utsågs ändå förra året till den 34:e vd:n med bäst resultat av Harvard Business School. Tidskriften Forbes har beskrivit Wexner som en "kronisk konträr" och han har hela tiden omformat sitt företag för att anpassa sig efter konsumenternas ombytliga smak, oavsett om det handlar om att sälja Abercrombie & Fitch år 1996 eller att nyligen börja med sportbehåar till lägre pris.

 

Rupert Murdoch, News Corp (86 år)

Han är både älskad och hatad, men ingen kan förneka att den här australiska mediamogulen har jävlar anamma. Han har lett företaget genom allt ifrån skandaler med telefonintrång till tidningarnas nedgång och fortsätter att göra ett stort intryck inom affärsvärlden och politiken. Murdoch är inte rädd för att ta risker och orsakade inledningsvis massiva förluster på Sky. Dessutom hjälper hans passion för traditionell media branschen att hänga kvar i den intensiva konkurrensen från till exempel Google och Facebook.

 

Nobutsugu Shimizu, Life Corporation (91 år)

1945 utsågs han till att delta i ett självmordsuppdrag under andra världskriget. Som tur var för Nobutsugu Shimizu tog kriget slut precis i tid och 19-åringen gick vidare till en karriär inom affärsvärlden. Det faktum att han överlevde var även till nytta för investerare i Life Corporation: aktien för den japanska livsmedelskedjan har nästan dubblat i värde sedan han tog över rodret 2006. Hans ålder är inte särskilt ovanlig i Japan där den genomsnittliga vd:n är över 60 år. Den näst äldsta ledaren för ett större företag är 90-åriga Shintaro Tsuji, förvaltare av Hello Kitty-imperiet.

 

Frederick Smith, FedEx (73 år)

Visst är det så att en stor del av FedEx senaste framgångar beror på e-handelsrevolutionen som lett till ökad efterfrågan av kurirtjänster. Men företaget hade inte haft den ledande marknadsposition det har idag om inte Frederick Smith hade arbetat långsiktigt. Smith tog först upp idén med FedEx i ett forskningsarbete på Yale som gav honom ett medelbetyg. Efter två vändor av stridsinsatser i Vietnam tog han idén till blomstrande framgång. Han ökar fortfarande FedEx redan höga aktiepris med hjälp av väl utförda förvärv som ger ännu större global räckvidd.

Frederick Smith, FedEx (Alex Wong/Getty Images) 

 

Martin Sorrell, WPP (72 år)

Sorrell är den vd som har haft sin tjänst längst på ett företag inom Londonbörsens FTSE 100-index och han har lyckats med att förvandla WPP från en tillverkare av kundvagnar i ståltråd till världsledande inom tjänster för marknadskommunikation. Det har han till stor del gjort via ett dussintal smart genomförda förvärv. Han lät de nya företagen drivas autonomt fram till det att en nedgång på marknaden 1992 tvingade honom att centralisera funktioner för att utnyttja WPP:s storlek. Denna approach fungerade och Harvard Business Review bedömer Sorrell som den andra bästa vd:n i världen efter Novo Nordisks Lars Rebien Sorensen.

 

Li Ka-shing, CK Hutchison (89 år)

Hongkongs rikaste man är värd omkring 34 miljarder dollar, men det har inte alltid varit så. Li Ka-shing kommer från en mycket enkel bakgrund och efter att hans pappa dog i tuberkulos hoppade han av skolan vid 12 års ålder för att jobba i en fabrik där man tillverkade klockarmband. Han gick vidare till att starta en verksamhet inom plasthandel och är numera, tillsammans med Warren Buffett, känd som en av världens smartaste investerare. Ka-shing är inte någon som vilar på sina lagrar, tvärtom har han alltid förändrat sitt spretiga imperium för att hålla kvar det i toppen. Han har gjort det bland annat genom att nyligen sälja tillgångar i asiatisk telekom och investera i Facebook år 2008, precis i rätt tid.

 

Michael Bloomberg, Bloomberg (75 år)

Donald Trump blev den äldsta amerikanska presidenten vid 70 års ålder medan rivalen Hillary Clinton nu är 69. Det kanske är uppmuntrande för Michael Bloombergs anhängare. Kan det vara så att den stora mediamannen och tidigare borgmästaren av New York kommer att ställa upp som presidentkandidat 2020? Vid det laget kommer han att vara 77 år, men att döma av hans senaste framgångar är det inte skäl att utesluta honom. Hans fortsatta framgångar med det finansiella informationsföretaget Bloomberg stöttar flera filantropiska projekt, vilket i kombination med annat gör att han ses som en ledstjärna i kampen mot klimatförändringarna.

Michael Bloomberg, Bloomberg (David M Benett/Getty Images) 

 

Warren Buffett, Berkshire Hathaway (87 år)

Det kanske har något att göra med de fem burkar Coca-Cola som han dricker varje dag, men vid 87 års ålder ligger Warren Buffett fortfarande längst fram i ledet. Hans värdebaserade approach till att välja aktier och hans generositet och kvickhet har gett honom kultstatus i hela världen och också berikat andra investerare. Sedan 1964 har Berkshire Hathaway uppnått en avkastning på sina investeringar som är 10 000 gånger större. Med sådana resultat är det inte förvånande att koncernens bolagsstämmor i Omaha fortfarande lockar mängder av Buffett-anhängare varje år.