An automated robot leading a business meeting

Trender

Omfamna automatiseringen: robotarna är helt okej

Om vi låter våra maskiner bära bördan skulle det kunna innebära en ny horisont för människor, skriver teknikjournalisten James Day

 

Det tycks råda en allmän uppfattning om att robotarna … kommer att ta våra jobb. I en viktig rapport från Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD)(1) analyseras effekten av automatisering på arbetsvärlden. Rapporten visar att det finns en stor chans att 14 procent av alla mänskliga positioner kommer att ersättas av maskiner.

Undersökningen med 32 länder drar slutsatsen att 10 procent av dessa jobb kommer att gå förlorade i USA och 32 procent av rollerna kommer att förnyas och kräva en betydande omskolning av arbetstagare.

Men innan vi börjar profetera domedagsscenarier med massarbetslöshet och slutet på den arbetsvärld som vi känner till bör vi tänka efter om allt detta nödvändigtvis är dåliga nyheter. Tekniken har haft en tendens att skapa fler jobb än den förstört, och automatisering, om den är ordentligt reglerad, kan frigöra arbetstagare. Här nedan undersöker vi trenden och dess konsekvenser.

Vad menas med automatisering av arbetsplatsen?

Kortfattat menas artificiell intelligens (AI) och avancerad robotik som utför uppgifter som tidigare utfördes av människor.

Redan förekommande exempel är bland annat självbetjäningsdiskar för check in och ePass-gates på flygplatser eller löpande band på bilfabriker, som hos Nissans supereffektiva Sunderland-anläggning i Storbritannien(2) där robotar och människor arbetat harmoniskt i åratal.

Analytiker hävdar att vi står inför en mycket större revolution, där den typ av djupgående tänkande som visas av IBM:s Watson eller samarbetande maskininsatser som Rethink Robotics Baxter maximerar tillverkningseffektiviteten och minskar kostnaderna för produktionslinjen.

Vilka konsekvenser kommer automatiseringen att få?

Med Storbritannien som exempel uppger en rapport från Bank of England(3) att produktiviteten ligger på sin lägsta nivå sedan 1700-talet, vilket ledde robotexperter till att vädja om investeringar i automatisering för att öka effektiviteten.

Följderna av en ökad automatisering innebär att industrier såsom tillverkning och hälso- och sjukvård skulle kunna fungera snabbare och längre. Tänk dig att skicka hem den mänskliga arbetskraften kl. 17.00 och byta till maskiner som fortsätter resten av dygnet och i och med det fördubbla produktionslinjens avkastning eller dra ner på sjukhusens väntetider och göra fler sängar tillgängliga.

En annan drivkraft för automatisering är dess potential att stärka ekonomier genom att ta hem tillverkning som tidigare skickats utomlands – något som företag som Adidas(4) redan har anammat.

När det gäller länder som välkomnar en robotinvasion(5) finner vi Sydkorea, Tyskland och Singapore överst på listan. Kina ligger efter lika mycket som Storbritannien (6), där det har funnits ett överflöd av billigare arbetskraft, även om det tidvattnet är på väg att vända.

Det nuvarande världsgenomsnittet är 74 robotar för varje 10 000 mänskliga arbetstagare enligt International Federation of Robotics (IFR). Som jämförelse kan nämnas att Sydkorea har 631 och Storbritannien 71.

Men det är med autonom intelligens som saker blir riktigt intressanta. Det innebär självagerande maskiner såsom självkörande fordon. Tänk till exempel på autopiloten på ett plan, och om man satte något liknande i en lastbil och gav dem ratten, spakar och knappar för att köra hela natten och leverera varor snabbare(7).

Ett cirkeldiagram över människor och robotar

Automatisering tar inte helt bort behovet av mänskliga arbetare

 

Är automatisering någonting bra eller dåligt?

Enligt McKinsey Global Institute kan ungefär hälften av de uppgifter som utförs av människor automatiseras med dagens teknik, men – och detta är väsentligt – endast fem procent kan helt automatiseras(8).

Tanken är att arbeta med maskiner, inte mot dem, för att ta sig fram i världen. Det är något vi har gjort under hela vår historia. Kombinerade skördetröskor inom jordbruket, till exempel, eller programvaror och kalkylblad som hjälper oss med beräkningar.

Analytiker på McKinsey tror att ny teknik samtidigt innebär nya jobb som utnyttjar den. Kinesiska teknikföretaget Huaweis New Renaissance Hotspots Report, i samarbete med Institutet för konst och idéer och futuristen Kjaer Global, förutspår att automatisering skulle kunna skapa 1,47 miljoner nya jobb i Europa fram till 2030(9).

Hur kan automatisering frigöra arbetare?

Enligt PwC:s Bot.Me-undersökning(10) tror cirka 70 procent av företagsledare att AI kan göra det möjligt för människor att koncentrera sig på mer meningsfullt arbete och samtidigt få mer fritid.

PwC:s rapport om framtidens arbetskraft(11) uppger också att vissa optimister tror att AI kan skapa en värld där våra förmågor förstärks, eftersom maskiner hjälper oss att bearbeta, analysera och utvärdera data, men också frigör tid för tänkande på hög nivå, för kreativitet och beslutsfattande.

På en annan nivå betyder det mindre tunga lyft och färre skador, sjukhusräkningar och ledighet, när maskiner hjälper till med det manuella arbetet. Robotar som muraren SAM(12) kan till och med mildra en bostadskris genom att lägga tegelstenar sex gånger snabbare – byggarbetare behövs emellertid fortfarande för att mata på med tegelstenar.

Unna maskinerna en tanke också. På riktigt. Bland de nya jobben som förutspås i Huaweis rapport finns rättighetskämpar för att säkerställa en rättvis behandling av robotar.

Vilka färdigheter kommer att ha betydelse i framtiden?

Massomfördelning snarare än massarbetslöshet är förmodligen den största utmaningen om vi ska kompensera för de 14 procent av jobb som vi tappar vid automatisering. Beroende på din inriktning kan detta ge dig spännande nya möjligheter till att byta eller främja din karriär.

Ungdomar som precis börjar arbeta måste också ta reda på vad de ska göra och veta att ett jobb kan innebära omskolning flera gånger under deras livstid. En rapport om jobbens digitala framtid från McKinsey(13) visar att kontinuerlig inlärning kommer att bli en viktig faktor.

Det låter ganska vagt, men McKinsey menar att ”de färdigheter som behövs för att hantera information” hjälper dig att anpassa dig till nya roller snabbare. Ämnena vetenskap, teknik, ingenjörskonst och matematik (STEM-ämnen) kan också bli avgörande om vi ska arbeta tillsammans med maskiner, särskilt de ingenjörer som måste utveckla och underhålla dem.

Kreativa färdigheter, god kommunikationsförmåga och emotionell intelligens förutses också bli efterfrågade egenskaper. ”De mest framgångsrika datavetenskaparna är de som kan berätta historien bakom och de som kreativt kan granska den på nya sätt. Det automatiserade tillvägagångssättet ersätter inte den typen av kreativitet,” säger Martin Duffy, analytiker på PwC Ireland.

”Världen förändras; komplexitet i samhället och företagstillväxt förändrar framtiden för jobb och kompetens”, tillägger Anne Lise Kjaer från Kjaer Global. ”Ny teknik, i synnerhet robotteknik och AI, driver automatiseringen av allt fler traditionella jobb och skriver om reglerna för utbildning och kompetens.”

”I detta syfte måste enskilda och organisationer anamma ett tankesätt som främjar vår utveckling och uppmuntrar kreativitet, kvickhet och livslångt lärande – vilket inte bara kommer göra oss formbara utan också blomstrande när världen förändras.”

 


James Day är en teknikjournalist baserad i Storbritannien

Källor:

(1) https://read.oecd-ilibrary.org/employment/automation-skills-use-and-training_2e2f4eea-en#page1

(2) https://www.cnet.com/uk/pictures/nissan-uk-plant-robots-humans-pictures/

(3) https://www.thetimes.co.uk/article/productivity-at-weakest-level-since-18th-century-w08hsm6v6

(4) https://www.economist.com/news/business/21714394-making-trainers-robots-and-3d-printers-adidass-high-tech-factory-brings-production-back

(5) http://www.cityam.com/284497/these-countries-most-prepared-rise-robots-and-approaching

(6) https://www.electronicsweekly.com/news/business/uk-lags-world-robots-2018-02/

(7) https://www.wired.com/story/what-does-teslas-truck-mean-for-truckers/

(8) https://www.mckinsey.com/featured-insights/future-of-organizations-and-work/the-digital-future-of-work-what-will-automation-change

(9) http://www.bqlive.co.uk/creative-media/2018/04/25/news/uks-creative-and-tech-cities-of-tomorrow-revealed-31959/

(10) https://www.pwc.com/us/en/press-releases/2017/report-on-global-impact-and-adoption-of-ai.html

(11) https://www.pwc.com/gx/en/services/people-organisation/workforce-of-the-future/workforce-of-the-future-the-competing-forces-shaping-2030-pwc.pdf

(12) https://www.digitaltrends.com/cool-tech/sam-bricklaying-robot-6x-faster-than-you-can/

(13) https://www.mckinsey.com/featured-insights/future-of-organizations-and-work/the-digital-future-of-work-what-skills-will-be-needed