An overview of a crowd of people

Representanter

Talang utan gränser: en skön ny värld

Gränser borde inte avskräcka rekrytering av rätt personer. Vi borde bara ha en flexiblare inställning till arbetsvärlden, säger Matthew Gwyther

 

Talang är flyttar sig lättare än någonsin tidigare. Trots att bara cirka 13 procent av befolkningen utgör talanger, startar migranter nu över en fjärdedel av nya företag i USA(1). I Silicon Valley är 57 procent av de främsta höginkomsttagarna människor som är födda utanför USA.

I Storbritannien behöver du bara hänga runt Londons Silicon Roundabout under en kort stund för att inse vilken smältdegel av olika nationaliteter den brittiska tekniska scenen blivit. (Facebook i London har en arbetsstyrka som företräder 65 nationaliteter.)

Det finns dock många antydningar om att den extraordinära globaliseringsvågen som vi haft snart kan komma till sitt slut. Det verkar som om vindbryggan håller på att höjas. En ny våg av nationalistiska och protektionistiska beteenden har uppstått på senaste. De främjas av grupper med olika intressen, vare sig de handlar om de överflödiga stålarbetarna i USA, fiskare i Storbritannien och andra på andra ställen.

Och det är inte bara transport av varor och tjänster över gränser som kommer att påverkas. Den relativt fria rörligheten för personer, dvs. mänskligt kapital, kommer sannolikt att hämmas.

En av följderna av detta kommer att vara att människor som du vill ha till ditt företag – de talanger som är håller igång de flesta företag – kanske inte kommer att kunna bo eller arbeta nära ditt kontor eller ens i ditt land.

I februari i år slog Storbritannien sitt maxtak för visum till skickliga icke-europeiska arbetstagare för tredje månaden i rad vilket aldrig inträffat tidigare. Detta förvärrar personalkrisen inom den brittiska nationella hälsovården och för andra viktiga arbetsgivare. När den månatliga kvoten uppnåddes i december och januari för första gången på sju år förväntade sig migrationsadvokater att det skulle visa sig vara ett tillfälligt problem, men nu är de rädda att problemet är här för att stanna.

Flexibla incitament

Så vad kan vi göra? En oundviklig konsekvens av denna våg av protektionism är att verksamheterna blir tvungna att tänka om hur de inhyser sin personal världen över. Arbetsvärlden, som redan är mer instabil än för två årtionden, kommer snart att vackla alltmer.

Det är ett enkelt faktum som följer av den konjunktur med korttidsanställningar som håller på utvecklas och som många från generation Y redan är vana vid. Snarare än att vara avskräckande ses flexibilitet som en dragningskraft och ett sätt att hålla duktiga medarbetare nöjda med sin situation.

Londons Silicon Roundabout

Londons Silicon Roundabout inhyser Storbritanniens teknikvärld

 

En ny undersökning utförd av rekryterarföretaget PageGroup(2) fann att generation Y förväntar sig att flexibelt arbete erbjuds som en självklarhet och inte som en extra fördel. När vi frågade dem vilka fördelar de vill se erbjudas de närmaste fem åren var flexibel tid det mest populära svaret (67 procent), följt av flexibel plats (57 procent) och förkortade arbetsveckor (54 procent). Utöver detta var kompensationsledighet (49 procent) och möjlighet till avbrott i yrkeslivet (41 procent) högt upp på listan. Många undersökningar visar också att kvinnor, särskilt de med minderåriga barn, är mer benägna att begära flexibla arbetsarrangemang över en löneökning.

I kriget om talangerna, där gränsöverskridande rörlighet eventuellt försämras om du vill ha de bästa, antas det att flexibilitet finns med i jobberbjudandet. Steve Jobs på Apple sammanfattade talangernas betydelse med detta råd: ”Gå efter gräddens grädde. Ett litet team med A+-spelare kan köra om ett jättestort team med B och C-spelare flera gånger.” Ledningsgurun Jim Collins håller med: ”Den enskilt största begränsningen för min verksamhets framgång är vår förmåga att anställa och hålla kvar tillräckligt många av de rätta arbetstagarna.”

Att tillåta arbetare att bo och arbeta där de vill kan vara ett sätt att få och hålla kvar rätt personer. Det är på god väg att bli en ny standard att få öppna sin bärbara dator i en annan miljö, snarare än att återvända till sin fasta arbetsstation dag in och dag ut. Och om verksamheter vill ha tillgång till de rikaste delarna av talangpoolen blir det ett måste för dem att erbjuda detta alternativ. Ökningen av verksamhetsbaserad, smidig arbetskraft och det senaste fenomenet coworking har varit två av de mest djupgående förändringarna av arbetsplatsdesign under de senaste fem åren. De kan bli ännu viktigare under de kommande åren för att kunna söka upp de bästa talangerna över gränserna.


 

Matthew Gwyther är före detta redaktören på Management Today och presentatör på BBC Radio 4:s In Business

Källor:

(1) https://www.inc.com/magazine/201502/adam-bluestein/the-most-entrepreneurial-group-in-america-wasnt-born-in-america.html

(2) https://www.pagepersonnel.co.uk/our-expertise/finance-recruitment/flexible-working-key-retaining-talent