Produktivitet

Välbefinnande del två: 5 snabba mindfulness‑övningar för arbetsplatsen

Det finns en anledning till att så många människor börjar med "mindfulness". Denna uråldriga buddhistiska praktik är mer än den synes vara, och många företag har hakat på dess potentiella hälsoeffekter. Nyligen genomförda studier har visatatt om man inkluderar mindfulness-övningar i sin dagliga rutin skär det ner produktionen av stresshormonet kortison och minskar känslan av ångest och trötthet. Att försöka bara några av dessa tekniker under dagen kan därför hjälpa dig att hitta en effektivare balans mellan arbete och fritid.

Eftersom du inte behöver några specifika verktyg för dessa övningar kan du prova dem när du pendlar eller till och med vid ditt skrivbord. Här är fem snabba mindfulness-aktiviteter som du enkelt kan integrera i ditt dagliga liv.

 

En minuts meditation

Blunda och andas långsamt in och ut. Koncentrera dig på hur ditt bröst stiger och sjunker och försök att inte tänka på något annat. Om andra tankar dyker upp i ditt huvud, bekräfta och avfärda dem, ta sedan ditt fokus tillbaka till din andning.

Aktivt lyssnande

Det är lätt att tankarna vandrar under samtal. I stället för att formulera ditt svar medan din kollega fortfarande pratar, töm ditt sinne och lyssna verkligen på vad de säger. Försök att inte tänka på din göra-lista, dina planer för kvällen eller tidigare samtal – försök att helt enkelt vara i ögonblicket. Förutom att hjälpa dig att ta in mer information kan detta också förbättra dina arbetsplatsrelationer.

Observationsleken

Välj ett objekt i närheten (en penna, datorns mus eller din slips) och fokusera verkligen på föremålet i en minut. Låtsas att du ser det för första gången. Var uppmärksam på dess form, struktur och konstruktion. Detta kan hjälpa dig att rensa ditt sinne och återknyta till de vardagsföremål som omger dig.

Stanna i ögonblicket

Välj en sak som du använder hela tiden – vattenkokaren i kontorsköket, till exempel – och använd den som en kontaktpunkt för ett ögonblick av mindfulness. Tänk på hur den känns mot din hud, hur den fungerar och vad du använder den till. Tänk till exempel på hur fantastiskt det är att en vattenkokare kan koka vatten på några minuter och hur lyckligt lottad du är som har tillgång till rent vatten och el.

Ta en paus i naturen. Detta kan kräva att du reser dig och lämnar ditt skrivbord – men du kommer att må desto bättre av det När du går på en kaffe- eller lunchpaus, ta en promenad ensam genom en närliggande park eller ett grönområde. Om det är möjligt, lämna din telefon och andra elektroniska enheter kvar på kontoret och använd den här tiden till att fokusera och lyssna på naturen runt dig. Detta är en hälsosam träning för både ditt sinne och din kropp, eftersom du också kommer att dra nytta av den fysiska rörelsen och chansen att få frisk luft.