Varför nyckeln till lycka är en 16 minuter lång pendlingssträcka

Produktivitet

Varför nyckeln till lycka är en 16 minuter lång pendlingssträcka

Vill du förbättra ditt humör och förändra ditt liv? Ta efter världens lyckligaste länder och säg nej till din långa dagspendling, säger Hannah Hudson

Hur mycket av ditt liv fördriver du på att pendla? Har du någonsin satt dig ner och faktiskt räknat ut det?

Om du bor i USA, som har den 10:e längsta genomsnittliga pendlingstiden i världen med 25 minuter per resa(1), så tillbringar du under ett normalt år motsvarande åtta 24-timmars dagar till och från jobbet.

Om din pendlingstid är 28 minuter, genomsnittet i Storbritannien(2), kommer du att tillbringa nio 24-timmars dagar, dvs. 13 216 minuter. Om du ser på den här tiden när det gäller den vanliga åtta timmars arbetsdagen kan din pendling vara längre än din tillåtna årliga semester, dvs. 27 dagar kontra 25(3).

Och om du bor i Sydkorea, där arbetarna har världens längsta pendling på 74 minuter per resa(4), så tillbringar du frapperande 37 148 minuter mellan hemmet och kontoret per år, dvs. 25 dagar och 19 timmar. Med tanke på sydkoreanernas genomsnittliga tio dagars betalda ledighet per år verkar den balansen inte särskilt bra.

Tyvärr ser det ut som om vårt pendlande bara kommer att bli värre. I Storbritannien tar det fem minuter mer till och från jobbet än för ett årtionde sedan, vilket motsvarar ytterligare 20 timmar per år på överbelastade vägar och packade tåg(5).

I USA är den genomsnittliga pendlingen 20 procent längre än den brukade vara. Det tar nu den genomsnittliga arbetaren 26 minuter att komma till jobbet, enligt US Census Bureau. Det är den längsta sedan Census Bureau började registrera dessa uppgifter 1980(6).

Det är kanske inte förvånande att vårt pendlande gör oss olyckliga. Storbritanniens kontor för nationell statistik har funnit att "pendlare i genomsnitt är mindre tillfredsställda med livet, har en lägre känsla att deras dagliga aktiviteter är mödan värd, är mindre lyckliga och har högre ångest i jämförelse med icke-pendlare"(7). Faktum är att om din pendling tar längre tid än en timme minskar din känslan av lycka med varje påföljande reseminut(8).

Varför nyckeln till lycka är en 16 minuter lång pendlingssträcka

 

Finns det en annan väg?

Så vad skulle hända om vi slutade pendla?

Det skulle påverka enormt, säger reportern Christopher Ingraham som skriver för Washington Post(9). "Tänk på omvandlingseffekten [om vi fick tillbaka tiden för vårt pendlande]. Och multiplicera sedan tidsbesparingen på två timmar med 250 arbetsdagar under ett vanligt år – det är 500 extra timmar om året. Multiplicera det med 3,6 miljoner arbetare, och du får cirka 1,8 miljarder arbetstimmar av potentiell produktivitet som släpps tillbaka in i ekonomin. Den tiden motsvarar 900 000 heltidsjobb."

Han tillägger: "Men om du nu ger en person två lediga timmar kommer han antagligen inte att tillbringa den tiden med att arbeta. Han kommer att titta på TV eller spela Candy Crush eller dricka öl med sina vänner eller göra andra saker som inte nödvändigtvis är produktiva. Men med tiden kommer personen i fråga att visa mer medborgerligt engagemang. Han får mer tid att ta hand om sina barn, sin hälsa eller sitt äktenskap. Han blir bättre utvilad och därmed en bättre arbetare. Fördelarna är potentiellt obegränsade."

En väg till lycka

Om en lång pendlingssträcka gör oss olyckliga bör det innebära att en kortare pendling förbättrar vår lycka. I en undersökning 2018 av tidskriften Time Out framgår att en kortare än genomsnittlig pendling (endast 15 till 30 minuter jämfört med stadens genomsnittliga 39 minuter) ökar Londonbornas lycka mer än att ha sex(10).

En lyckoforskare har till och med kvantifierat hur mycket lyckligare vi kunde bli om vi slutade pendla. I boken Thrive: Finding Happiness the Blue Zones Way (Frodas: Finn lyckan som i de blå zonerna) sätter National Geographic-stipendiaten och författaren Dan Buettner siffran på 40 000 dollar.

Är det ett slump att de 10 lyckligaste länderna (rangordnade i FN:s rapport om världens lyckligaste länder)(11) alla har kommit under det globala genomsnittet på 41,6 minuter? Det lyckligaste landet, Norge, har en envägspendling på 33 minuter, Danmark på 29 minuter, och Finland och Sverige på 21 minuter.

Och lycka är bra för affärerna. En nyligen genomförd undersökning av ekonomer vid University of Warwick fann att medarbetarnas lycka medförde en produktivitetsökning på 12 procent(12). "Positiva känslor verkar uppmuntra människor," sade forskargruppen i sin rapport. Lyckliga arbetare samarbetar också mer effektivt(13) och är även bättre ledare(14).

Den perfekta pendlingen

Så vilken är den ideala pendlingen? Förbered dig att bli förvånad. Det visar sig att den perfekta pendlingen faktiskt inte är ingen pendling alls. En undersökning med fler än 1 000 arbetare i San Francisco(15) fann att deras ideala envägspendling var 16 minuter. Färre än två procent ville ha en pendlingstid kortare än fyra minuter, medan bara 1,2 procent inte ville ha någon pendling alls.

Det verkar som om man uppskattar en viss separation mellan arbete och hem, med restiden som ett psykologiskt verktyg för att ta avstånd från dagen. Vetenskapligt verkar det sant. En alltmer ökande mängd forskning visar att aktiva pendlingar, som involverar en gå- eller cykelsträcka, kan göra livet bättre – det kan till och med vara lika viktigt för välbefinnandet som ett äktenskap eller en löneförhöjning(16).

Om den perfekta pendlingen för de flesta är en 16 minuters promenad fram och tillbaka, hur bör företagen reagera? "Den eran som går tillbaka ända till den viktorianska tiden, då arbetstagarna tillbringade en oproduktiv resa till en central plats och sedan arbetade fasta timmar, är borta", säger Richard Morris, VD på Regus Storbritannien(17). "Företag av alla storlekar [borde] undersöka flexibla arbetsalternativ som gör att anställda kan arbeta närmare sitt hem och kan variera timmarna efter sina omständigheter."

Om "Hemligheten till lycka är frihet", som den antika atenske historikern Thucydides menar, skulle möjligheten att välja var man arbetar och hur man kommer dit göra en stor skillnad för trötta pendlare över hela världen.

 


Hannah Hudson är redaktör för Regus tidskrift

 

Hur har vi beräknat pendeltiderna?

Vi tog de genomsnittliga pendlingstiderna från OECD:s forskning från 2016. Vi antog sedan att den genomsnittliga arbetaren pendlar till och från jobbet fem dagar i veckan och att en arbetsdag är åtta timmar. För att tillåta årliga semesterdagar (då ingen pendling sker) använde vi Expedias rapport om berövade semesterdagar (holiday deprivation report) från november 2017.

Källor:

(1) https://www.statista.com/statistics/521886/travel-time-spent-work-study-countries/

(2) https://www.statista.com/statistics/521886/travel-time-spent-work-study-countries/

(3) https://viewfinder.expedia.com/news/millennials-vacation-deprived/

(4) https://www.statista.com/statistics/521886/travel-time-spent-work-study-countries/

(5) https://www.tuc.org.uk/news/average-worker-now-spends-27-working-days-year-commuting-finds-tuc

(6) https://www.washingtonpost.com/news/wonk/wp/2016/02/25/how-much-of-your-life-youre-wasting-on-your-commute/?utm_term=.340292b43b36

(7) http://www.bbc.co.uk/news/health-26190236

(8) http://www.ons.gov.uk/ons/rel/wellbeing/measuring-national-well-being/commuting-and-personal-well-being–2014/art-commuting-and-personal-well-being.html#tab-2–Key-Points

(9) https://www.washingtonpost.com/news/wonk/wp/2016/02/25/how-much-of-your-life-youre-wasting-on-your-commute/?utm_term=.67dbfbadad1b

(10) https://www.timeout.com/london/news/a-short-commute-makes-londoners-happier-than-sex-012918

(11) https://en.wikipedia.org/wiki/World_Happiness_Report

(12) https://warwick.ac.uk/newsandevents/pressreleases/new_study_shows/

(13) http://www.forbes.com/sites/martinzwilling/2014/12/02/how-to-squeeze-productivity-from-employee-happiness/

(14) http://www.inc.com/ariana-ayu/why-happiness-matters-in-gratitude-to-robin-williams.html

(15) https://link.springer.com/article/10.1023/A:1010366321778

(16) https://www.citylab.com/transportation/2014/09/want-to-be-happier-try-walking-even-part-of-the-way-to-work/380158/

(17) https://www.fleetnews.co.uk/news/fleet-industry-news/2016/09/27/commute-is-wasted-time-for-31-of-workforce