Staty av filosofen Sokrates

Produktivitet

Vad hade Zeus gjort? Lärdomar för arbetsplatsen från den klassiska antiken

Hur kan vi använda oss av visdom från antiken på den moderna arbetsplatsen? Filosofen Brennan Jacoby tittar på de fyra klassiska egenskaper som bidrar till bra samarbete, och de laster som står i vägen

 

En gång i tiden fanns det ett folk från antiken som bestämde sig för att bygga det högsta tornet som världen någonsin hade skådat. Eftersom de samlade sina kunskaper och färdigheter gick arbetet snabbt, åtminstone i början. Sedan stördes de av en gud som gav varje team varsitt språk. Projektet blev alltmer frustrerande och med tiden helt omöjligt. De la det tyst åt sidan.

Dagens arbetslandskap är inte helt olikt en nutida version av Babel. Här slängs regelbundet nya tekniker, sociala medier och kommunikationsverktyg in i mixen. Vi jobbar ofta med projekt som sträcker sig över flera år och kontinenter och som rör tio- eller till och med hundratals teammedlemmar. De utmaningar som de som samarbetar står inför idag får till och med Babels torn att se ut som ett projekt som trainee-teamet från säljavdelningen kunde ha avslutat över en lunch. 

Behovet av samarbete

Även om det är gripande att se hur vi med gemensamma krafter formar den värld vi alla är beroende av, är det avgörande att identifiera och främja det som man kan kalla "samarbetsegenskaperna", en uppsättning psykologiska attribut som krävs för bra lagarbete. Nedan beskriver vi fyra negativa karaktärsdrag som kan leda oss på villovägar i våra gemensamma ansträngningar. Vi beskriver även vad man kan göra på individ-, team- och organisationsnivå för att främja samarbetsegenskaperna.  

En konstnärs tolkning av Babels torn
Dagens arbetslandskap är inte helt olikt en nutida version av Babel.

 

Från dagdriveri till klarhet

Alla team som vill nå framgång måste hantera människans naturliga benägenhet till lathet. Dionysos, den grekiska guden för vin och teater, var den ultimata dagdrivaren som föredrog att dricka och dansa framför allt som kunde tolkas som arbete. När vi pratar om samarbete handlar den här lasten bland annat om de dagliga frestelserna att inte förbereda sig tillräckligt inför möten eller att inte lyssna ordentligt på kollegorna. Det finns även de som lämnar in utkast innan de är helt klara och hoppas på att någon annan i teamet eller en chef tar sig an det tunga arbetet som krävs för att avsluta det ordentligt.  

Ibland beror det här på bristande motivation, men ofta är den bakomliggande orsaken att vi inte är säkra på vad vi ska göra. Det kan också vara så att vi inte har haft tid att fundera på vad vi egentligen tycker om ett projekt. Den otydligheten gör att vi inte kommer med förslag eller att vi jobbar inom ett område som vi tror är någons annans territorium.  

Tips för att få klarhet

När det gäller team som samarbetar bör vi vara mer som visdomsgudinnan Athena. Den som håller huvudet kallt och hittar rationella lösningar medan andra fastnar i emotionella konflikter, avundsjuka och förakt. På individnivå innebär det att klargöra din specifika roll och de andras roller. Dessa roller förändras naturligt med tiden men genom att bygga in en serie förutbestämda moment under ett projekts gång kan du granska och vid behov omdefiniera dina ansvarsområden.

Företag behöver klargöra sina bredare organisationssyften. Romerska kejsare insåg att inte ens liv och död alltid räckte som motivation. I sina Självbetraktelser skriver Marcus Aurelius att om du har svårt att gå upp ur sängen på morgonen ska du säga till dig själv att "jag måste gå till jobbet – som en människa … är det här vad jag skapades för? Att stanna kvar under filtarna och hålla mig varm?" Kom ihåg att det som definierar dig är att arbeta med andra.  

Från försoning till kamp

Det är naturligt att anta att ett fruktsamt samarbetskontor är ett där alla kommer överens, mötena är fulla av överenskommelser och delade insikter och det inte finns några konflikter. Vi tenderar att koppla ihop samarbete med harmoni. Och ändå är kampen en väldigt produktiv kraft i de flesta fall. Eftersom vi behöver försvara våra djupaste och viktigaste insikter mot intelligent kritik hittar vi mer kraftfulla sätt att uttrycka våra idéer, erkänna svagheter i våra planer och lära oss att skydda oss mot dessa bristfälligheter.

Gör som den gamla grekiska filosofen Sokrates. Han ifrågasatte de andra atenarna på en mängd olika punkter och försökte hjälpa dem att förstå var de kanske hade utgått ifrån fel antaganden eller dragit fel slutsatser. Hans mål var att hjälpa dem att ta fram den visdom de redan hade i sig själva.

Upprepa inte samma misstag som regeringen i Aten gjorde när de beslutade att Sokrates korrumperade de unga och därför dömde honom till döden genom att dricka odört. Som individer, team och organisationer behöver vi omarbeta hur vi ser på kamp och aktivt söka upp den på mer produktiva sätt.

En staty över den romerska kejsaren Marcus Aurelius till häst

Marcus Aurelius lyfte fram fördelarna med att hitta mening i arbetet

 

Tips för att omfamna kampen

Öva på att ställa indirekta frågor. Det kan vara mycket mer gynnsamt för framgångsrikt samarbete och kan öppna upp tvisteämnen utan att röra upp för mycket känslor. Fråga "Hur har det gått med försäljningen" snarare än "Nådde du ditt säljmål?" Företagsledare behöver vara raka. Ares, den grekiska guden för krig och ursinne, vördades för sin beslutsamhet när han ställdes inför svåra och obekväma situationer. Enligt myten inspirerade han spartanerna att stå upp mot den hotfulla persiska armén vid Thermopyle och räddade därmed grekerna från att bli förslavade. Ledare måste uppmuntra till motstånd och oenighet men visa att det går att göra det med goda avsikter.

Från poserande till realism

Medan många företag strävar efter att utveckla kulturer där äkthet, ärlighet och sårbarhet värderas högt ser verkligheten ofta annorlunda ut. Bedragarsyndromet är utbrett i många organisationer och det ironiska är att ju större företaget är, desto mer troligt är det att medarbetarna känner att de anställts av en slump.

Vi väger upp det genom att posera. Vi klottrar flitigt i någon anteckningsbok istället för att öppet uttrycka något som skulle kunna vara ett löjligt förslag. Vi nickar som om vi håller med utan att förstå vad det handlar om. Eller så försöker vi att verka professionella genom att använda specialistjargong eller akronymer som vi inte riktigt förstår.

Den största posören bland de klassiska hjältarna är utan tvekan Herakles som insisterade på att på egen hand utföra en serie omöjliga uppgifter. Ett sundare, enklare och snabbare sätt hade kunnat vara att samarbeta med vänner och andra från början.

Motsatsen är ärkerealisten och mästaren på samarbeten: Odysseus. Hans främsta vapen var taktik, övertalning och visdom. Han hjälpte sitt gäng att vinna över fysiskt starkare motståndare såsom cykloperna bara med hjälp av ordlekar. Nyckeln ligger i att förstå att vi inte är ensamma, att de flesta hjärnor fungerar på ungefär samma sätt och att de flesta av våra kollegor ofta känner sig lika rädda, nervösa och osäkra som vi gör.

Tips för ödmjukhet

Bli mer bekväm med ambivalens. Det innebär inte att man har blandade känslor, utan snarare att kunna ha flera konkurrerande idéer i huvudet och eftertänksamt väga dem mot varandra utan att känna ett behov av att ta ställning omedelbart.

Företag kan behöva investera i bättre konst och design. En av de saker som konstverk helst bör uppnå är att på ett mer tillförlitligt sätt ta oss in i huvudet på de människor vi känner oss hotade av för att se de mer vanliga, röriga och retliga erfarenheter de har. På så sätt känner vi oss inte lika rädda för att delta själva. Konst kan påminna oss om att det är okej att vi känner oss oroliga, osäkra och nervösa, och samtidigt ge oss modet att ändå delta.

En staty av den grekiska guden Zeus

Chefer borde vara mer som Zeus, en mycket kompetent facilitator

 

Från felplacerad säkerhet till uppskattning

Vi kanske tänker att övertro på sig själv bara är ett problem för en liten grupp av narcissister, men egentligen har många av oss en inbyggd övertro i vissa områden av våra arbetsliv, och detta kan skada våra samarbeten.

Det kan vara skrämmande att erkänna att ett resultat som är avgörande för ens egna ambitioner ligger i kollegornas händer. Men någon som är bra på att samarbeta är någon som kan leva med rädslan för att vara beroende och som också verkligen uppskattar de personer denne är beroende av. När vi arbetar med andra kan vi med våra gemensamma styrkor och kunskaper nå mycket längre än vad en bräcklig individ skulle kunna göra.  

Tips för uppskattning

Ersätt mejl med ett genuint samtal där du är tydlig med dina intentioner och avslutar med ett slutresultat. Det minskar missförstånden i stor utsträckning och leder till effektivitet och kreativitet på lång sikt.  

Chefer borde vara mer som Zeus. Zeus kastade inte bara åska och blixtar, han var även en mycket skicklig ordförande. Han var en ledare med många färdigheter och han gav de andra gudarna chansen att säga sitt, framföra klagomål och hitta lösningar som var godtagbara för alla. Titta på sportvärlden där fotbollsexperter och -spelare regelbundet lyfter fram lagkamraternas assister. Att bygga starka, samarbetsinriktade företag handlar inte bara om att investera i bättre byggstenar, utan att hitta sätt att stärka murbruket mellan dem.

Sluttankar

Vår civilisation är i grunden ett mycket samarbetsinriktat projekt. Det grekiska ordet för en individ som bara jobbar för sitt eget bästa, snarare än allas bästa, är idiotes, vilket också är roten till ordet "idiot" i många språk. Framgångsrika samarbeten kanske främjas av tekniska framsteg, men för att samarbeta på bästa sätt behöver vi också lita på några väldigt gamla sätt att göra saker. Vi behöver till exempel prata med varandra öga mot öga snarare än via e-post och ta oss tid under arbetsdagen för att i ensamhet gå igenom, tänka och få klarhet.  

 


Brennan Jacoby är en London-baserad filosof och medlem i The School of Life, en global organisation som arbetar för att utveckla den emotionella intelligensen. Han bidrog till skolans senaste forskningsprojekt om samarbete och den klassiska antiken i samarbete med fildelningstjänsten Dropbox