Representanter

Affärsvärldens mest inflytelserika personer idag

Vad avgör en persons inflytande i dagens affärsvärld? För vissa är det nettoresultatet, dvs. ett överskott. Pengar är inte allt, men företagsledare som har byggt upp företag med stigande aktiepriser har skapat något som alla vill vara en del av, så det är rimligt att de inger respekt.

Men vi lever också i de snabba förändringarnas värld där nya tekniker sliter sönder etablerade företag, så många av oss tittar på ledarna för de framstående teknikföretagen för att se vad framtiden bär med sig. Även sociala förändringar syns i det förändrade landskapet för företagens ledarskap i och med att en ny generation av kvinnliga entreprenörer krossar glastak och skakar om i styrelserummen. 

Här är några av de mest inflytelserika personerna i affärsvärlden just nu. De nya framgångsrika och tekniskt kunniga kvinnliga stjärnorna representerar toppen av företagens ledarskap och ger några tecken på vad som kan komma i framtiden.

 

Listan över de rikaste

Man kan mäta företags framgångar på många olika sätt, men man kan aldrig bortse från pengar. Ledarna är bara ett beslut ifrån miljardaffärer och kan förändra riktningen för hela branscher. Det går inte att förneka hur inflytelserika de är. Så vem toppar listan över de rikaste 2017?

Under de senaste månaderna har kronan gått fram och tillbaka mellan Microsofts grundare och filantropen Bill Gates och grundaren av Amazon, Jeff Bezos, i och med att aktiepriserna för deras respektive företag har fluktuerat. Bezos har nu en beräknad nettoförmögenhet på över 90 miljarder dollar. Inte illa för en man vars första jobb var att reparera traktorer under somrarna. Efter att ha pluggat på Princeton jobbade Bezos på Wall Street med finansprogramvara innan han 1994 slutade för att sälja böcker på nätet från ett garage i Seattle.

Det var ett riskabelt drag men med tanke på att Amazon nu dominerar detaljhandeln på nätet och fångar upp 53 procent av tillväxten, sa han följande på den senaste teknikkonferensen Summit Series: ”Om det skulle ha misslyckats hade jag åtminstone som 80-åring varit väldigt stolt över att jag försökte.” Bezos har även intressen inom media sedan han köpte  The Washington Post 2013 för 250 miljoner dollar. Hans passion för rymden har nu lett honom till att utveckla en återanvändningsbar raket med rum för passagerare genom sitt rymdföretag Blue Origin.

Jeff Bezos, Amazon (Mark Wilson/Getty Images)

Amancio Ortega har på egen hand skapat sig miljarder inom detaljhandeln genom att grunda det berömda modevarumärket Zara, och har därmed funnits med bland de högsta placeringarna de senaste åren. Han föddes 1936 i staden Busdongo de Arbas i Spanien och hoppade av skolan vid 14 års ålder för att jobba som springpojke för en klädesbutik. Han grundade sedan Inditex, vilket nu är världens största klädhandlare. Precis som i fallet med Zara äger företaget åtta andra varumärken inom detaljhandeln och driver mer än 7 000 butiker runtom i världen, med en årlig intäkt på 25,7 miljarder dollar från januari 2017. Ortega nöjer sig inte med att äga 59 procent av Inditex, han äger även förstklassiga kontors- och butiksfastigheter världen runt, bland annat en av de högsta skyskraporna i Spanien. Trots sitt välstånd och inflytande inom detaljhandeln är han känd för att vara mycket privat och diskret, och han äter lunch tillsammans med sina anställda i företagets kafeteria varje dag.

Serieinvesteraren Warren Buffett och Facebooks Mark Zuckerberg avslutar topp fem för 2017. Efter att Liliane Bettencourt, arvtagerskan till L’Oréal, gick bort i september är nu Alice Walton, dotter till Wal Marts grundare Sam Walton, den rikaste kvinnan i världen, med en beräknad nettoförmögenhet på 33,8 miljarder dollar.

 

Nytänkande teknikentreprenörer 

Eftersom det är tekniken som till stor del driver företagens tillväxt är det ingen överraskning att några av världens rikaste också är de som ligger bakom världens största teknikföretag, till exempel Bill Gates, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg och Apples vd Tim Cook.

Men det finns nog ingen annan som personifierar kreativiteten bättre med sin ambition och sitt entreprenörskap än Elon Musk, vd för SpaceX och Tesla. Den här entreprenören föddes i Sydafrika och startade sitt första teknikföretag 1995 innan han 1999 startade vad som skulle bli PayPal. Vinsten från den investeringen har sedan hjälpt honom att gå i spetsen för nya företagssatsningar inom rymd- och bilteknik. Han är värd 20,8 miljarder dollar och menar att hans mål bortom affärsmässig framgång är att nå global hållbarhet och göra det möjligt för människor att leva på andra planeter. 

Elon Musk, Tesla & SpaceX (Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic)

En mycket mer lågmäld, men inte mindre inflytelserik person är Googles nuvarande vd, Sundar Pichai. Han föddes i Chennai, sydöstra Indien, och levde sina första år utan moderna bekvämligheter som kylskåp. Efter att ha pluggat till ingenjör fick han ett stipendium till Stanford, värt ett år av familjens besparingar, och hamnade på så sätt i Silicon Valley. nHan började jobba på Google 2004 och spelade en viktig roll i att ta fram webbläsaren Chrome. Efter att företagets grundare, Larry Page och Sergey Brin, flyttade till Googles moderbolag Alphabet fick Pichai sitt toppjobb. 

Han har redan övervakat sju produkter i sin roll som vd och efter att han annonserat skiftet från "mobilt först" till "artificiell intelligens först" kommer hans ledarskap att bana vägen för en av världens största teknikjättar. När han nyligen pratade med The Guardian sa han: ”Vi vill demokratisera tekniken. När alla väl har tillgång till en dator och uppkoppling fungerar sökningen på samma sätt, oavsett om du är nobelpristagare eller en unge med en dator.”

Microsofts vd Satya Nadella, som ligger bakom nya vägar bortom Windows i coola enheter och molntjänster, och Reed Hastings, Netflix medgrundare och vd, är också nyckelspelare inom teknikvärlden. Och nästa generation av kommande stjärnor är hack i häl, till exempel Snapchats vd Evan Spiegel, som i början av 2017 blev den yngsta ledaren för ett offentligt företag.

 

Kvinnor i affärsvärlden

Under de senaste 20 åren har vi sett betydelsefulla framsteg i fråga om kvinnors rättigheter och i den utvecklade världen. Men det har ännu inte överbryggat klyftan i styrelserummen. Det betyder att de som lyckas per automatik blir förebilder för en bredare rörelse för social förändring, inte bara inom sina egna branscher.

Bland dem finns Facebooks COO Sheryl Sandberg, en av de mest inflytelserika kvinnorna i världen. Efter att ha arbetat som stabschef för finansministern i Bill Clintons regering och sedan på Google blev hon 2008 COO för Facebook, där hon övervakar det sociala nätverkets affärsverksamhet. 2012 blev Sandberg den åttonde ledamoten i Facebooks styrelse, och den första kvinnan. Hennes bästsäljande bok, Lean In: Kvinnor, karriär och viljan att satsa  startade en rörelse i fråga om jämställdhet mellan kvinnor och män och kvinnors egenmakt på arbetsplatsen. Hon är nu värd över 1 miljard dollar.

YouTubes vd Susan Wojcicki är också en kvinna att räkna med och en stark förespråkare för jämställdhet mellan könen. Hon anställdes som Googles 16:e medarbetare 1999 då hon började som sökmotorns första marknadschef och sedan gick vidare till att leda all marknadsföring och handel. Under hennes vägledning köpte Google videoplattformen YouTube 2006 för 1,65 miljarder dollar. Hon har varit vd sedan februari 2014 och företaget är nu värt uppskattningsvis 90 miljarder dollar. När Silicon Valley hamnade under lupp för sin grabbiga atmosfär skrev hon: ”Som vd inom teknikbranschen måste man göra könsbalans till en personlig prioritering”.

2004 skakade Mary Barra om en annan mansdominerad bransch när hon fick tjänsten som vd för General Motors, där hon hade imponerat med sin beslutsamhet och en tydlig strategisk vision. Förra året kunde företaget presentera sin största försäljningsökning på många år och aktien har ökat med 25 procent på 12 månader.

Mary Barra, General Motors (Bill Pugliano/Getty Images)

I en värld där en ny idé som tagits fram i en källare kan splittra hela branscher finns det inget utrymme för självbelåtenhet om man vill hålla sig relevant i affärsvärlden. De här företagsledarna kanske ligger i framkant vad gäller rikedom, innovation och social förändring nu, men vem vet vem som kommer att leda förändringen imorgon?